muianimalfree

 Logo

KICK-OFF MEETING

THURSDAY JUNE 14TH 2018

CCB Biocenter

Innrain 80-82

M.01.470/01.490

11.00-OPEN

Download program

OPENING | KEYNOTE LECTURE

TIME

SPEAKER

TITLE

TIME

DURATION

10.00 -11.00

 

REGISTRATION

   

11.00 – 12.15

Doris WILFLINGSEDER – Short intro

LR Bernhard TILG

Rector W. Wolfgang FLEISCHHACKER

Vice Rector Christine BANDTLOW

OPENING CEREMONY

11.00 – 11.30

30 min

KEYNOTE

Thomas HARTUNG

 21st century alternative methods for 21st century safety sciences

11.30 – 12.15

45 min

12.15-13.15  LUNCH | Get together                           Industry| Poster

FLASH | TALKS

SPEAKER

TITLE

TIME

DURATION

Gerhard GSTRAUNTHALER

The Long and Winding Road:

Alternatives to Fetal Bovine Serum – Light at the End of the Tunnel?

13.18-13.24

6 min

Zlatko TRAJANOSKI

Bioinformatics for cancer immunology

13.24-13.30

6 min

Doris WILFLINGSEDER Monitoring pathogen interactions at barrier sites in high throughput

13.30 –13.36

6 min

Georg VOGEL Congenital enteropathies - from bed- to benchside

13.36 – 13.40

6 min

Debora CORACA-HUBER IN VITRO model  for biofilm formation and device-related research

13.40 – 13.46

6 min

Markus REINDL Cell-based assays for autoantibody mediated neurological autoimmune diseases

13.46 – 13.52

6 min

Roxana NAT/

Georg DECHANT

Human induced pluripotent stem cell-derived neurons as models of monogenic ataxias

13.52  – 13.58

6 min

Lydia BELLMANN Human skin explant model

13.58 – 14.04

6 min

Sandrine DUBRAC

3D-organotypic cultures generated with patient cells to study inflammatory skin diseases

14.04 – 14.10

6 min

Judith LECHNER Human induced pluripotent stem cells (iPSC) for modeling sex differences in vitro

14.10 – 14.16

6 min

Martin HERMANN Turn on the PepLights

14.16 – 14.22

6 min

Bettina SCHENK

Real time live confocal imaging as a versatile tool in hemostasis research - no animals required.

14.22 – 14.28

6 min

14.30-15.00 COFFEE | Break                                 | Industry| Poster
Michael AUSSERLECHNER Patient-specific tissue generation  by 3D bioprinting

15.00 – 15.06

6 min

Monika RITSCH-MARTE

Combined optical and acoustic force trap as a ‘micro-lab’ for organoid research

15.06 – 15.12

6 min

Martin PAPPARELLA/

Johanna GOSTNER

Cellular reactions to chemical exposures and OECD perspectives

15.12 – 15.18

6 min

Iris EDER-NEUWIRT

2D and 3D culture models to study the different stages of prostate cancer

15.18  – 15.24

6 min

FINALE

TIME

SPEAKER

TITLE

TIME

DURATION

15.30 – 16.30

Intro: Lukas A. HUBER

Speaker: Ronald GSTIR (ADSI)

Animal-free Testing in cosmetic product development

15.30– 16.00

30 min

Gabriele WERNER-FELMAYER

Ethical considerations regarding animal-free research

16.00 – 16.30

30 min

16.30  ´Fireside chats´ with veggie, vegan and bio BBQ @ CCB        Rooftop, 2nd floor |        Networking

 

WORKSHOP:

MUI animalFree Research Cluster in association with RepRefRed Society T3Rs

 

!!!PROGRAM CHANGES!!!

 

FRIDAY JUNE 15th 2018

DIVISION OF HYGIENE AND MEDICAL MICROBIOLOGY

SCHÖPFSTRASSE 41, 3rd floor, seminar room

Download program

 Program Workshop Flow

© Medizinische Universität Innsbruck - Alle Rechte vorbehaltenMail an i-master - Letzte Änderung: 11.6.2018, 17:48:40ximsTwitter LogoFacebook Logo